uczestnicy warsztatów
fot. Marcelina Woźnicka

Na dwa tygodnie przed Tłustym Czwartkiem Fundacja Promocji Wyrobów Rzemieślniczych, Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie i Cech Rzemiosł Spożywczych zorganizowały I Święto pączka krakowskiego.

24 stycznia 2024 roku gościnne progi siedziby Cechu Rzemiosł Spożywczych wypełniły się studentami, a w powietrzu unosił się kuszący słodki zapach. Okazją do spotkania było I Święto pączka krakowskiego. Przybyłych gości – wśród których pojawili się Prorektor ds. Nauki UR prof. dr hab. inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz oraz Dziekan Nauk Humanistycznych UKEN dr hab. Andrzej Kuropatnicki, prof. UKEN – powitał dr Marcin Gadocha z Instytutu Historii i Archiwistyki UKEN, który przedstawił także sięgającą starożytności historię pączka, zmieniającego na przestrzeni wieków smak, kształt i sposób przygotowania. Warsztaty były także okazją do przyjrzenia się produkcji pączków, a także stworzenia własnej kompozycji. Z rozmów kuluarowych wynika, że największym wzięciem cieszyło się nadzienie truskawkowe oraz polewa poziomkowa.

produkcja pączków
fot. Marcelina Woźnicka

Dziekan Nauk Humanistycznych UKEN dr hab. Andrzej Kuropatnicki, prof. UKEN i dr Marcin Gadocha z Instytutu Historii i Archiwistyki UKEN podczas rozmowy
fot. Marcelina Woźnicka

Dr Gabriela Zięć z Wydziału Technologii Żywności UR próbowała odpowiedzieć na dwa tygodnie przed Tłustym Czwartkiem na fundamentalne pytanie: jeść czy nie jeść? Odpowiedź jest jednoznaczna: jeść, ale decyzja musi być świadoma i jeśli już się zdecydujemy, to jedzmy je bez wewnętrznych wyrzutów. Wybierajmy także pączki z tradycyjnych rzemieślniczych piekarni. Na zdrowie!

Organizację wydarzenia wsparło Województwo Małopolskie.

galeria zdjęć